Un sistem de benzi transportoare este un aparat de manipulare mecanica rapid si eficient pentru transportul automat materiale dintr-o zona in alta. Acest sistem minimizeaza erorile umane, reduce riscurile la locul de munca si reduce costurile fortei de munca – printre alte beneficii. Acestea sunt utile pentru a ajuta la mutarea obiectelor voluminoase sau grele de la un punct la altul.

Un sistem de benzi transportoarte poate utiliza o curea, roti, role sau un lant pentru transportul obiectelor.

Cum functioneaza sistemele de benzi transportoare?

De obicei, sistemele de benzi transportoare sunt formate dintr-o banda intinsa pe doua sau mai multi scripeti. Centura formeaza o bucla inchisa in jurul scripetelor, astfel incat sa se poata roti continuu. Un scripete, cunoscut sub numele de scripete de antrenare, actioneaza sau trage centura, mutand articole dintr-un loc in altul.

Cele mai obisnuite sisteme de benzi transportoare folosesc un rotor pentru alimentarea scripetelui si a curelei. Cureaua ramane atasata la rotor prin frictiunea dintre cele doua suprafete. Pentru ca cureaua sa se miste eficient, atat scripetele de tractiune, cat si ralantiul trebuie sa ruleze in aceeasi directie, fie in sensul acelor de ceasornic, fie in sensul invers acelor de ceasornic.

In timp ce sistemele de benzi transportoare conventionale, cum ar fi pasarelele in miscare si transportoarele de la magazinele alimentare, sunt drepte, uneori, unitatea trebuie sa se intoarca pentru a livra articolele la locatia corecta. Pentru viraje, exista roti in forma de con care permit centurii sa urmeze o indoire sau o rasucire fara a se incurca.

Avantajele sistemelor de benzi transportoare

Scopul principal al unui sistem de transport este de a muta obiecte dintr-o locatie in alta. Designul permite miscarea obiectelor prea grele sau prea voluminoase.

Sistemele de benzi transportoare economisesc timp la transportul articolelor dintr-o locatie in alta. Deoarece pot fi inclinate sa se intinda pe mai multe niveluri, acestea fac mai simpla deplasarea articolelor in sus si in jos, o sarcina care, atunci cand este efectuata manual de oameni, provoaca mult efort fizic. Centurile inclinate pot descarca automat material, eliminand necesitatea ca cineva sa se afle pe capatul opus pentru a primi piese.

Tipuri si exemple de sisteme de benzi transportoare

Iti poti imagina un depozit mare plin de benzi transportoare folosind benzi si role pentru a muta cutii si alte echipamente grele, dar acesta este doar unul dintre multiplele tipuri de sisteme de transport. Vei gasi, de asemenea, sisteme de transport in aeroporturi, unde sunt utilizate pentru transportarea bagajelor. Alte exemple includ scari rulante si teleschiuri. Aceste aparate folosesc in continuare o curea sau un lant si scripete pentru a muta obiectele grele dintr-un punct in altul.

Exista multe tipuri de sisteme de benzi transportoare:

 • Curea
 • Roller
 • Sipca / sort
 • Transferul mingii
 • Deasupra capului
 • Pneumatic
 • Galeata
 • Chute
 • Magnetic
 • Vertical
 • Roata
 • Fascicul de mers
 • Vibrat
 • Surub / melc
 • Lant

Fiecare tip de transportor are un scop specific. De exemplu, un transportor de lamele, realizat din lamele sau placi in locul unei benzi, este conceput pentru deplasarea materialelor grele. Materialele transportate de un sistem de lamele sunt de obicei prea mari sau grele pentru miscarea traditionala a centurii.

O scara rulanta este un exemplu de sistem de transport pe lant. In loc sa aiba un sistem de scripete care trage articole, transportorul cu lant foloseste un sistem de remorcare care trage treptele intr-o miscare in sus sau in jos.

Teleschiurile sunt un exemplu de transportor aerian. Aceste unitati folosesc o cale electrica inclinata pentru a trage scaunele in sus sau in jos. La fel ca o scara rulanta, aceste sisteme utilizeaza un sistem de tractare cu lant.

Partile esentiale ale unui sistem de benzi transportoare

Exista trei parti principale ale unui sistem de transport: suportul curelei, scripete si unitatea de actionare. Fiecare componenta joaca un rol esential in functionarea unitatii transportoare. In timp ce toate sistemele de transport contin aceste piese, proiectele variaza in ceea ce priveste materialele de constructie si locul in care se afla fiecare componenta.

Suportul centurii este componenta care asigura miscarea lina a centurii. In cazul in care unitatea de sustinere nu este ferma, centura se lasa atunci cand muncitorii asaza un obiect greu deasupra. Utilizarea unei unitati de sprijin ferm mentine centura intinsa si functioneaza eficient.

Sistemul de scripete este o componenta externa utilizata pentru a controla miscarea curelei. Fiecare unitate are cel putin doi scripeti, unul care functioneaza sub putere si unul inactiv. Sistemele de transport mai complexe pot avea rotiri suplimentare pe intregul cadru.

Unitatea de actionare permite sistemului sa se miste. Unitatea contine un loc care mentine piesele intr-o miscare continua. Aceasta unitate permite, de asemenea, ca centura sa se miste in sens invers. Unele sisteme de transport sunt actionate manual. Aceste sisteme inca folosesc o unitate de actionare; cu toate acestea, nu este motorizat.

In concluzie, benzile transportoare sunt de nelipsit din cadrul unei fabrici care trebuie sa produca in mod constant si intr-un timp record.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu